Thursday, January 31, 2013

Lazer kuleleri 2014'te savaş jetlerinde olacak


Pentagon, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz birçok silah teknolojisini yavaş yavaş gerçeğe dönüştürüyor


ABD'li yetkililer, geçtiğimiz yıl geliştirilmesi tamamlanan lazerkulerinin, 2014 yılında savaş jetlerinde yer alacağını açıkladı.


HAZIRLIK AŞAMASINDA

Bu silah teknolojilerinden bir tanesi, 2014 yılında kullanılmaya başlanacağı açıklanan lazer kuleleri. Pentagon'a bağlı özel Ar-Ge kurumu DARPA (Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı), ABD ordusu için sıvı soğutmalı lazer sistemlerinin savaş jetlerineyerleştirilmek için hazırlandığını açıkladı.DARPA ve uzay havacılık şirketi General Atomics tarafından geliştirilen laze kuleleri, 2012'de geliştirilme süreci tamamlanan lazer sistemlerinin 2014'te savaş jetlerine monte edileceğini ve test aşamasına girileceğini duyurdu.
HELLADS (Yüksek Enerjili Sıvı Lazer Alan Savunma Sistemi) adı verilen programkapsamında geliştirilen lazer sistemi, 2008 yılında geliştirilmeye başlandı. Savaş jetlerine monte edilecek olan 150 kW gücündeki silah, karadan havaya ateşlenen füzeleri ve roketleri yüksek enerjili lazer ışınlarıyla imha edecek.
DARPA, General Atomics şirketinin yanı sıra, uzay-havacılık ve silah devi Lockheed Martin'le de lazer projeleri geliştiriyor. Kısaca, yakın gelecekte YıldızSavaşları'nda gördüğümüz lazer ışınlı savaş gemileri bir nevi gerçeğe dönüşebilir.

10 adımda iPhone'un pil ömrünü uzatın


iPhone kullanıcılarının en büyük sıkıntılarından biri pil ömrü. Bu yazıda derdinize derman olabilecek tavsiyeler var..

Siz de telefonunuzun şarjının çabucak tükenmesinden şikayetçiyseniz bu tavsiyeleri bir deneyin, farkı göreceksiniz. "Pilimin sonunda iPhone'um ölüyor" hastalığından kurtulmak için ortaya atılan en kolay ve çözüme en yakın önerilerin bulunduğu aşağıdaki 10 madde iPhone'unuzun ömrünü uzatacak.



WI-FI VE BLUETOOTH'U KAPATIN 

Evet, kablosuz ağları açıp kapamaya, ayar menüsüne girip çıkmaya ben de çok üşeniyorum. Ancak bunu yaparken harcayacağınız kaloriye değecek kadar önemli pil tasarrufu yapacaksınız.

LOKASYON SERVİSLERİYLE VEDALAŞIN

Ayarların içindeki gizlilik menüsünde konum servisleri mevcut. Bu servisi kullanmasına izin verdiğiniz birçok uygulama olduğunu fark edeceksiniz. Gereksiz olanları kapatın. Fruit Ninja’nın nerede olduğunuzu bilmesine gerçekten gerek var mı?

OTOMATİK SAAT DİLİMİNE SON

Hazır konum servisleri menüsündeyken sayfanın en altına inip Sistem Servisleri’ne tıklayın. Pil düşmanı Otomatik Saat Dilimi ayarlama seçeneğini kapatın. Hazır elinizi sürmüşken Konum tabanlı iAd’ler ile Tanılar ve Kullanım’ı da iptal edin gitsin.

OTOMATİK VERİ ALMAYIN

Yeni e-postaların gelip gelmediğini iPhone sürekli otomatik olarak kontrol edebilir. Ancak bu pil yiyen bir lüks. Eğer pil ömrü konusunda hassas bir kişilik iseniz bu ayarı manuel hale getirin. (Ayarların içinde “Mail, Kişiler, Takvimler”e girdiğinizde kime sorsanız gösterir) Push bildirimler için de her uygulamaya özel olarak kapatma yapabilirsiniz.

PARLAKLIĞI KISIN

Otomatik parlaklık ayarını açmalısınız. Ancak bunu yaparken parlaklığı olabildiğince düşürün. Ekran size karanlık gelse de bunu yapın. Unutmayın, en karanlık ekran pili biten bir iPhone’un ekranıdır.

SİRİ İLE VEDALAŞIN

Siri ne yazık ki Türkçe’yi desteklemiyor. Siri’ye hiç soru sormuyorsanız, ayarlar ekranından onu gönül rahatlığıyla kapatabilirsiniz.

EKRAN KENDİNİ KİLİTLEMELİ

Ekranın belli süre içinde kendini kilitleyip ekranı kararttığından emin olun. Süreyi ne kadar kısalırsa, pil o kadar uzun ömürlü olur.

AĞ AYARLARINI SIFIRLAYIN

Genel/Sıfırla /Ağ Ayarlarını Sıfırla yolunu takip ederek sonuca ulaşabilirsiniz. Telefonunuz yeniden başlayacak. Hiçbir veriniz kaybolmayacak ancak cihazınız kayıtlı tüm kablosuz ağ şifrelerini unutacak.

ŞARKI EQUALIZER'INA SON

Ayarlar/Müzik’in altındaki bu ayarı kapatın.

REKLAM TAKİBİNİ SINIRLAYIN

Ayarlar/Genel/Hakkında/Reklam rotasında ilerleyin. Buradaki Reklam Takibini Sınırla seçeneğini açmanız gerekiyor. Böylece reklam servislerinin gün içinde sürekli sizin konumunuzu takip etme çabalarını sınırlamış olacaksınız.

Cep telefonları kredi kartı gibi kullanılabilecek


BKM, cep telefonlarıyla temassız ödemelerin gerçekleşmesine yönelik altyapı hizmeti sunmak üzere sertifika aldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), cep telefonları ile temassız ödeme gerçekleştirilmesini sağlayan Güvenilir Servis Sağlayıcı (Trusted Service Manager, TSM) hizmetini sunmak üzere gerekli çalışmalarını tamamladı.
Türkiye'de cep telefonlarıyla temassız ödeme yapılabilmesi konusundaçalışmalarını sürdüren BKM, bu sertifika ile sistemin hayata geçmesi konusunda önemli bir adım attı.
Kurulduğundan bu yana, Türkiye'de ödeme sistemlerini geliştirmek veyaygınlaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren BKM, 2008 yılında başlatmış olduğu Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication, NFC) özellikli akıllı cep telefonlarıyla ödeme yapılabilmesi için gerekli olan altyapı çalışmalarını tamamladı.

Türk malı akıllı telefon geliyor


İstanbul'da düzenlenen Türkiye Elektrik-Elektronik Strateji Belgesi Ve Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na katılan Vestel'in yeni CEO'su Turan Erdoğan, yıl sonunda kendi ürettikleri cihazlarla akıllı telefon pazarına gireceklerini açıkladı.
CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Erdoğan, akıllı telefon üretiminde prototip çalışmalarının sürdüğünü, yıl sonunda yeni ürünlerini piyasaya sunacaklarını söyledi.

"SATIN ALMALAR DEVAM EDECEK"

Son olarak İtalyan elektronik şirketi Dikom'u satın aldıklarını hatırlatan Erdoğan, "Lokal marka alımlarımız devam edebilir, fırsatları değerlendiririz" diye konuştu.

Bill Gates: Hatırlanmaya ihtiyacım yok


Microsoft'un kurucusu Bill Gates, AFP'ye verdiği röportajda ''İnsanların beni hatırlamasına ihtiyacım yok'' dedi.

Yazılım şirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates, tarihte iz bırakmaktansa hayatta olduğu sürede sıtma ya da çocuk felci gibi hastalıkları yok etmek için çaba harcamayı tercih ettiğini belirtti. Gates, Manhattan'daki bir otelde AFP'ye verdiği demeçte, ''İnsanların beni hatırlamasına ihtiyacım yok'' dedi.
Forbes dergisine göre 66 milyar dolarlık servete sahip Gates, ''Eşim ve ben,vakfımızın tüm parayı biz öldükten sonra 20 yıl kadar daha kullanmasınakarar verdik'' diye konuştu.
Ancak çabalarının ''sonsuza dek süremeyeceğini'' ifade eden Gates, ölünceye dek çocuk felcinin ve sıtmanın tamamen ortadan kalkmasını istediğini de vurguladı.

Galaxy S4 release date has been announced



Phones without leaving the news leaked to the Internet bekleyişizorlaştırıyor. Especially the case with the flagship phones. Samsung Galaxy S3, then got a call from a lot of good, but did not grow sales of the Galaxy S 3. Samsung Galaxy S4 is nearly finalized.
Galaxy's new favorite photos from New Zealand çıktı.Yayınlanan of photographs Galaxy S IV line is stated to be here on April 8.

Facebook artık bir ‘mobil’ şirketi!


Facebook, 2012’nin son çeyreğine ait mali rakamları dün açıkladı.

Şirketin mobil kullanıcıları, masa üstü bilgisayar kullanıcılarını ilk kez geçerken, mobilden kazanılan gelir 306 milyon dolar oldu. Facebook böylece, 2012’nin yarısına açıkladığı mobil stratejisinde önemli bir başarı elde etmiş oldu.

Facebook’un 2012’ye ait son mali rakamları yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Şirket, dördüncü çeyrekte gelirinin yüzde 23’ünü mobil cihazlarda verilen reklamlardan kazandı. Böylece, üçüncü çeyrekte elde edilen yüzde 14’lük oran istikrarlı bir şekilde artmış oldu.
Kullanıcı sayısı 1.06 milyara ulaşan Facebook, mobilden sosyal ağa giren kullanıcı sayısını yüzde 57 artırarak 680 milyona çıkardı.
Geçtiğimiz yıla ait son rakamların açıklandığı topantıda basına açıklama yapan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, “2012’ye mobil platformda sıfır reklamla başladık. Yıl sonunda ise gelirimizin yüzde 23’ünü mobilden elde ettik... Rakamlar beklediğimizden daha iyi çıktı” dedi.

Maobil alanındaki başarıya rağmen, artan maliyetler Facebook’un karına darbe vurdu. Dördüncü çeyrekte elde edilen kar, bir önceki döneme kıyasla yüzde 79 azalarak 64 milyon dolara geriledi.
MOBİL VE ARAMAYA YATIRIMA DEVAM
Los Angeles Times gazetesine yorum yapan WedBush Securities şirketinden analist Michael Pachter, ‘yatırımcıların kontrolsüz harcamalardan dolayı gelirin azalmasından endişe duyduğunu’ belirtti ve “Facebook’un maliyetleri, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 67 artarak 849 milyon dolara yükseldi” dedi.
Pachter, artan maliyetlere rağmen, “Son tabloda yanlış bir şey görmüyorum... Eğer can sıkacak bir durum yaşanacaksa, bu sadece harcama seviyesinden kaynaklanabilir” dedi.

Zuckerberg’in açıklamaları ise ‘harcamaların’ devam edeceğine işaret etti. 28 yaşındaki CEO, ‘karlarını maksimuma çıkarmak gibi bir amaçları olmadığını, mobil ve arama motoru gibi diğer alanlara yatırım yapmaya devam edeceklerini’ söyledi.
HİSSELER TOPARLANDI
Facebook, sekiz ay önce büyül hayal kırıklığı yaratan halka arzının ardından, ABD tarihinin hisseleri en hızlı eriyen şirleti unvanını almıştı. Ancak mobil stratejisiyle tekrar güç kazazan şirket, bu ay başında hisse değerini yeniden 30 doların üzerine çıkarmayı başarmıştı.
Facebook hisseleri, Mayıs 2012’de 38 dolardan Nasdaq borsasında işlem görmeye başlamıştı. Eylül 2012’de değer kaybı yüzde 70’i bulan hisseler, dün 31.45 dolardan işlem gördü.

Halka arzın ardından reklam anlaşması yaptığı şirketler, oyun içeriği, mobil statejisi ve yeni içerikleri sayesinde hız kazanan Facebook, kullanıcı sayısını 1 milyara çıkardığı gibi, kullanıcıların sosyal ağda harcadığı zamanı da artırdı. Facebook’un aylık kullanıcı sayısı, dördüncü çeyrekte yüzde 25 arttı, toplam kullanıcı 1.06 milyara yükseldi.
Şirket geliri yüzde 40 artışla 1.6 milyara yükseldi. Ancak maliyet artışı, 2011’nin aynı döneminde 302 milyon dolar olan karı, 64 milyon dolara indirdi.

Hepimiz kullanıyoruz; ama...

WhatsApp: Hepimiz kullanıyoruz; ama...

Neredeyse hepimizin cebinde bulunan, çok sık kullandığımızuygulamadan can sıkıcı haber...


Mobil platformlarda ücretsiz mesajlaşmaya izin veren WhatsApp, Hollandalı ve Kanadalı gizlilik araştırmacılarına göre hala gizlilik kanunlarını ihlal ediyor.
 
Yapılan gizlilik araştırmaları, WhatsApp'ın güvenlik açıklarını onarmak üzere şimdiye dek önemli adımlar attığı, ancak halen yapması gereken geliştirmeler olduğu sonucuna vardı.
 
WhatsApp'ın şimdiye dek kapattığı açıklar arasında üçüncü partilerin bir başka kullanıcının adına, izinsiz olarak mesajgönderebilmesi ve mesajların şifrelenmeden gönderilmesi, dolayısıyla ağa müdahale eden herhangi biri tarafından okunabilmesi var.
 
Araştırmaya göre WhatsApp'da düzeltilmesi gereken sorunlardan bir tanesi ise, iOS 6'dan önceki sürümlere sahip iPhone kullanıcılarının tüm adres defterine izin vermek zorunda olması. Dutch Data Protection Authority başkanı Jacob Kohnstamm, adres defterinde WhatsApp kullanıcılarının yanı sıra, kullanıcı olmayan kişilerin de numaralarının olduğunu vurguluyor. Kohnstamm'a göre bu seçimi kullanıcıya bırakmamak, Hollanda ve Kanada gizlilik kanunlarını ihlal ediyor. WhatsApp'ın izlemesi gereken yöntem ise hangi kişi detaylarının uygulamayla paylaşılacağını kullanıcıya bırakmak.
 
Kanada ve Hollanda kanunlarına göre kullanıcı olmayan kişi verilerine erişmek yasa dışı değil. Ancak bu verilerin, kullanıcının arkadaşları bulunduktan hemen sonra silinmesi gerekiyor.
 
WhatsApp'ın şimdiye dek çözüme yönelik hareket etmiş olması, bu sorunların yakın zamanda kalkacağı anlamına gelebilir.

5.7 inç'lik dev ve fazlası...


5.7 inç'lik ZTE Grand Memo ortaya çıktı
Cep devinin Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtacağı en önemli cep ve fazlası ortaya çıktı!

Cep telefonu üreticileri, en yeni cihazlarını bu ayın sonuna doğru başlayacak Mobil Dünya Kongresi'ne hazırlıyorlar. Bu şirketlerden bir tanesi olan ZTE ise MWC'de iki önemli telefon tanıtacak.
 

Bunlardan bir tanesi olan Grand Memo, daha önce Hong Kong'da görünen 5.7 inç'lik, HD (1280x720) ekranlı, 13MP kameralı,Android 4.1.2 ile çalışan bir cep. Dört çekirdekli 1.7GHz Snapdragon S4 Pro işlemciye ve bir microSD slotuna sahip cihaz, 8mm'lik çok ince bir profile sahip.

MWC davetiyesinde görünen Twitter hashtag'i #ZTEMozilla ise ZTE'nin ilk Firefox OS'lu cebine işaret ediyor. Mozilla, kendi mobil işletim sistemi üzerinde çalıştığını geçen sene Temmuz ayında duyurmuştu. ZTE'li Firefox OS'lu cepler ilk kez Eylül ayında görünmüş, geçtiğimiz hafta ise Geeksphone'un Firefox OS cepleri ortaya çıkmıştı.

Bunun yanında görünüşe bakılırsa ZTE'nin Windows Phone 8'li "phablet"i Blade 8 için daha fazla beklememiz gerekecek. ZTE'nin 2013'ün ilk çeyreğinde en az bir Windows Phone'lu cep tanıtması bekleniyor.





Twitter’dan bir yenilik daha!

Twitter, paylaşılan fotoğraf ve videoların gösteriminde yaşanan bazı problemler üzerine fotoğraf içerik görüntüleme sisteminde değişiklikler yaptı.  
Daha önce herhangi bir fotoğrafın üzerine tıklandığında yeni bir sayfaya yönlendirilen ve fotoğrafları açılan yeni sayfada görüntüleme imkânı bulan kullanıcılar, artık fotoğraf ve videoları ana sayfa üzerinde görüntüleyebilecek.
 
Eski sistemde herhangi bir fotoğrafı görüntülemek isteyen kullanıcılar yeni bir sayfaya yönlendiriliyordu. Uzun süren bu işlemlerin içerik görüntülemeyi zorlaştırması, Twitter kullanıcılarının şikâyetlerine neden oluyordu.

Google'dan 'Pi sembollü' tasarım!




Google, 2013’te piyasaya sunacağı akıllı telefon modeliyle bugüne kadar görmediğimiz bir yeniliğe imza atabilir. Teknoloji şirketinin dün yaptığı patent başvurusunda ortaya çıkan ‘Pi sembolüne benzeyen’ tasarım, akıllı telefonların kamera özelliğini bir adım öne taşıyacak gibi görünüyor.








Google, akıllı telefon piyasasındaki rekabette yenilik stratejisini öne çıkarmaya kararlı görünüyor. Şirketin dün ABD Patent ve Marka Ofisi’ne yaptığı başvuruda ortaya çıkan tasarım, ‘birden fazla flaşa sahip’ akıllı telefon modeli ortaya koydu. Google, ‘çoklu flaş’ özelliğine sahip telefonuyla telefon kameralarındaki ‘yetersiz ışık’ sorununu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Android Community sitesinin haberine göre, Google’ın ortaya koyduğu tasarım, telefonun üzerine yayılmış olan flaşların tek veya çoklu olarak kullanılmasına izin verecek. Böylece, loş ve bulanık fotoğrafları tarihe karıştırmak konusunda önemli bir adım atılabileceği düşünülüyor.

İnternete düşen iki farklı tasarım, Google’ın yenilikçi fikri hakkında ilk ipuçlarını verdi. Bir tanesinde, dört flaş kameranın etrafında çember çizecek şekilde yerleştirilirken, diğerinde kameranın üst ve alt  çarprazında kalacak şekilde görünüyorlar (bu şekil bir Pi sembolüne benziyor). Çember şeklimdeki tasarımda flaş sayısının sekiz olduğu bir çizim de mevcut.
Android Community, artan flaş sayısıyla aydınlık sağlayan ışık miktarının artacağını, aynı zamanda gölgelerin de ortadan kalkabileceğini belirtti. Çoklu flaş özelliğinin, aynı zamanda HDR (Yüksek Dinamik Alan) özelliği için de kullanılabileceği ifade edildi. Google’ın yenilikçi tasarımıyla ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek. 



'İffetsiz' ile Evlenen Asker Atılacak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Disiplin Kanunu değişti. Asker artık borçlanamaz, siyasete karışamaz, herkesle evlenemez.

TSK Disiplin Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanunla, disiplin koğuşu ve kıtada oda hapsi cezaları kaldırılıyor. Ayrıca bedelli askerliği kaçıranlara yeni bir şans verilecek. 

TSK Disiplin Kanunu'na göre, aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak, TSK'dan ayırma sebebi sayılacak. 

Kanunla, disiplin koğuşu ve kıtada oda hapsi cezaları kaldırılıyor. Barış zamanında, Türk karasuları dışındaki gemilerde hizmet yerini terk etmeme cezası gerektiren bir disiplinsizlik yapan personele, eylemin niteliği ve disipline olan olumsuz tesiri göz önüne alınarak, gemi komutanı tarafından hizmet yerini terk etmeme cezası yerine oda hapsi cezası verilebilecek. 

Disiplinsizlik inceleme ve araştırmasının sıhhatli devam etmesi amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erler idari izinli sayılarak, görevlerinden geçici uzaklaştırılabilecek. 

Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen TSK'dan ayırma cezaları ile subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından barış zamanında verilmiş olan aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılabilecek. 

TSK Disiplin Kanunu ile bedelli askerlik hizmeti için yeni bir hak tanınacak. Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, YAŞ'ın kararları ile disiplinsizlik nedeniyle verilen disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlar yargı denetimi dışında olacak.

7 Senede Dünyayı Dolaşacak Türk Gezgin İsveç'te

"Demir Atlı Adam" olarak tanınan Türk gezgin Gürkan Genç, '7 yılda 7 kıtadaki 84 ülkeyi ziyaret' planı kapsamında İsveç'in başkenti Stockholm'e geldi.7 yılda 7 kıtadaki 84 ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan Genç, geçen Eylül ayında başladığı...








"Demir Atlı Adam" olarak tanınan Türk gezgin Gürkan Genç, '7 yılda 7 kıtadaki 84 ülkeyi ziyaret' planı kapsamında İsveç'in başkenti Stockholm'e geldi. 

7 yılda 7 kıtadaki 84 ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan Genç, geçen Eylül ayında başladığı bisikletle dünya turu kapsamında bugün başkent Stockholm'deki Spor Müzesi'nde basın toplantısı düzenledi. Bu alanda dünya rekorunun sahibi olan Alaistir Humpherys'i geride bırakmak istediğini söyleyen Genç, 2010 senesinde Ankara'dan bisikletle Japonya'ya birseyahat gerçekleştirdiğini ifade etti. Bisikletle dünya turu projesini hayata geçirmeden önce restoran sahibi olduğunu söyleyen Genç, "İlk iş olarak restoranımı sattım. O parayla Japonya turunu gerçekleştirdimTürkiye'de bisikletin bir toplum aracı olduğunu göstermek istiyordum" dedi. 

Bisikletle her yere gidilebileceğini ispatlamak istediğini belirten Genç, "Onun için bu projenin adı 'Doğa için Pedalla'. Bu, dünyanın ve Türkiye'nin geleceğidir. 7 sene sürecek turun çok zor etapları var. Yol anılarımı ve fotoğraflarımı kişisel internet sitemde paylaşıyorum" diye konuştu. 

Projenin, 7 sene gibi çok uzun bir periyodu kapsadığını vurgulayan Gürkan Genç, "Dolayısıyla bir sponsor bulmam gerekiyordu. Ana sponsorum Atılım Üniversitesi oldu. Bu projeye tam destek veriyor. İnternet sayfamı ziyaret edenlere iki ayda bir bisiklet hediye ediyorum" dedi. 

Genç tura çıktığı bisikletin yüzde 80'inin Türk malı, diğer parçaların ise farklı ülkelerden olduğunu kaydetti. - STOCKHOLM

Bir Senede Yarım Milyon Türk

2011 Göç Raporu'na göre, Almanya'da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin sayısı yarım milyon arttı.

2011 Göç Raporu'na göre, Almanya'da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin sayısı 2010-2011 yılları arasında yarım milyon arttı. Bu artışın nedeni ise ani bir nüfus patlaması değil. 

Federal Hükümet'in bakanlar kurulunda görüşerek kabul ettiği 2011 Göç Raporu, Almanya'ya göç eğilimleri ve Almanya'daki göçmenler hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. 

Rapora göre, Almanya'daki Türklerin sayısı bir yıl içerisinde 500 bin dolayında arttı. Almanya'daki Türk nüfusu 2010 yılında yaklaşık 2,5 milyon dolayındaydı. 2011 yılında ise bu rakamın 3 milyon dolayına çıktığı ifade ediliyor. Aynı dönemde Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı ise yüzde 1,5 oranında azaldı. Peki, bu artış nasıl geçekleşti? 

Yeni bir istatistik yöntemi 

"Mediendienst İntegration" (Uyum medya hizmetleri) adlı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, rakamlardaki artışın nedeni Federal İstatistik Dairesi'nin kullandığı yeni bir istatistik yöntemi. Buna göre, ebeveyni Türk olan ancak Almanya'da dünyada gelen 471 bin çocuk daha önce 'göçmen kökenliler' arasında değerlendiriliyor, ancak belli bir uyruğa dahil edilmiyordu. Uygulanan yeni yöntem ile artık anne ve babası aynı ülkeden gelen çocuklarebeveynlerinin geldikleri ülkelere göre istatistiklere kaydediliyor. 

Almanya'ya göç artıyor 

Göç Raporu'nda ayrıca 2011 senesinde Almanya'ya göç edenlerin sayısının bir önceki yıla kıyasla 280 bin oranında artarak, yaklaşık bir milyona ulaştığı belirtiliyor. Göç edenlerin yüzde 62'sini Avrupa Birliği vatandaşları, yüzde 12'sini ise Almanya'ya dönüş yapan Alman vatandaşları oluşturuyor. Almanya'ya yasa dışı giriş yapanların sayısında da yaklaşık yüzde 19'luk bir artış görüldüğü belirtildi. 

Rapor, Almanya'ya göçün artışındaki sebepleri de ortaya koyuyor. Buna göre, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan göçmenlerin yüzde 20'si ailevi sebepler, yüzde 18'i yüksek öğrenim görmek, yüze 14'ü ise iş bulmak amacıyla ülkeye giriş yapıyor.

Suriye'den Misilleme Sinyali

İsrail'in Suriye'ye düzenlediği hava saldırısının ardından Esad rejimi ve Tahran'dan misilleme sinyalleri geldi.

Suriye hükümeti, dün başkent Şam yakınlarında düzenlenen hava saldırısının sonuçlarından İsrail'i ve bu ülkeyi BM Güvenlik Konseyi'nde koruyanları sorumlu tuttu. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan BM'ye gönderilen mektupta, Suriye'nin topraklarını ve egemenliğini savunma hakkını mahfuz tuttuğu belirtildi. 

İRAN VE SURİYE'DEN MİSİLLEME TEHDİDİ 

İran ve Suriye, İsrail savaş uçakları tarafından başkent Şam yakınlarındaki bir bölgeye yapılan hava saldırısı sonrası İsrail'i misilleme yapmakla tehdit etti. 

İran'da yarı resmi olarak yayın yapan Fars Haber Ajansı duyurduğu haberde İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullah'ın "Suriye üzerindeki baskının Tel Aviv'e önemli etkileri olacaktır" sözlerine yer verdi. 

Lübnan'ın Suriye Büyükelçisi Ali Abdul Kerim Ali yaptığı açıklamada "Şam, İsrail saldırısına karşılık verme hakkına sahiptir. Misillemenin ne zaman olacağını hiç kimse bilemez. Bunun hazırlığını yapmak ilgili makamlara kalmış bir şeydir" dedi. 

ABD'li yetkililer İsrail'in hava saldırısının Hizbullah'a götürülen uçaksavarları hedef aldığına inanıyor. Suriye tarafı ise böyle bir gönderinin varlığını inkar ederek uçakların Şam dışındaki bir bilimsel araştırma merkezini vurduğunu söylüyor.  

Drogba'nın forma numarası belli oldu

Didier Yves Drogba'nın Galatasaray'da 12 numaralı formayı giyeceği bildirildi.

Galatasaray'ın, Çin'in Shanghai Shenhua ekibinden transfer ettiği Fildişi Sahilli futbolcu Didier Yves Drogba, sarı-kırmızılı takımda 12 numaralı formayı giyecek.

İranlı din adamı: "Türkiye'yi uyarıyorum"

İran'ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi,Ankara'nın bir zamanlar İslam yolunda olduğunu ancak 180 derece değişerekİsrail ve Amerika'yla birlikte hareket ettiğini savundu.

(DHA) -- Şiilerin önemli dini merkezlerinden Kum şehrindeki bir camide konuşan Ayetullah Şirazi, "Tahran-Ankara arasındaki ilişkiler beni ilgilendirmez; fakat İran halkı ve kamuoyu tarafından Türk devlet adamlarını uyarıyorum. Tüm İran milleti Türkiye'nin yaptıklarından dolayı Ankara'dan nefret ediyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin tüm komşularıyla çatışma halinde olduğunu öne süren Şirazi, "Bu çok şaşırtıcıdır. Türkiye, Suriye'yle çatışmaktadır. Sürekli teröristler eğitip, onları donatıyor. Müslüman kardeşlerini öldürmek içinSuriye'ye gönderiyor. Türk makamları son zamanlardaIrak'la da uğraşmaya başladı. Irak'ta yasal bir iktidar varken Iraklı muhalifleri çağırıp onları yönetiyorlar. AnkaraRusya'yla da çatışır halde" dedi. 

Türk devlet adamlarını "akıllı olmaya" çağıran Şirazi, Ankara'yı izlediği politikanın kötü sonuçları konusunda uyardığını ve bunun Türkiye'ye zarar vereceğini iddia etti. 

ABD'de fırtına 2 can aldı

ABD'nin Georgia eyaletine bağlı Adairsville'de etkili olan fırtınanedeniyle 2 kişi öldü.

Bartow Kasabası İtfaiye Şefi Craig Millsap, ülkenin güneydoğusundaki eyaletin Adairsville bölgesinde etkili olan fırtınada 2 kişinin cesedine ulaştıklarını belirterek, ölümlerin nasıl gerçekleştiğine dair detaylı bilgi vermedi. 

Bu arada Arkansas'ta da 1 kişinin yaralandığı bildirildi. 

Birçok evin ve aracın hasar görmesine neden olan fırtınanın çok sayıda ağacı da devirdiği belirtildi

"Dünyanın En Değerli Banka Markaları" araştırmasında 10 Türk bankası ilk 500'e girmeyi başardı.

Türkiye dahil 20 ülkede faaliyet gösteren marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance ve The Banker dergisi işbirliği ile altı yıldır yayınlanan "Dünyanın En Değerli Banka Markaları" araştırması sonuçlandı.

Tüm bankaları gerisinde bırakan ABD'li Wells Fargo, 26 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli markası olurken, 10 Türk bankası da ilk 500'e girmeyi başardı.





AA muhabirinin, söz konusu araştırmadan derlediği bilgilere göre, Akbank ve İş Bankası başta olmak üzere toplam 10 Türk bankası, dünyanın en değerli ilk 500 banka markası arasına girdi.

Akbank, aynı zamanda 2 milyar 121 milyon dolarlık marka değeri ile Türkiye'nin en değerli banka markası oldu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, ABD'li Wells Fargo, dünyanın en değerli 500 bankası arasında 26 milyar 44 milyon dolarlık marka değeriyle en değerli banka markası unvanını elde etti.

Wells Fargo'yu listede yine ABD'den CHASE takip etti. CHASE'in marka değeri 23,4 milyar dolar olarak belirlenirken, İngiliz HSBC22,9 milyar dolarlık değeriyle listede üçüncü sırada yer aldı. 

Araştırmaya göre, Bank of America 22,4 milyar dolarlık marka değeriyle dördüncü, Citi ise 21,7 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en değerli beşinci bankası oldu.

Sonuçlara göre, dünyanın en değerli ilk 5 bankasının 4'ü ABD'den çıkmış oldu.

Türkiye'nin en değerli bankası Akbank

Akbank, geçtiğimiz yılın verilerine göre, dünyanın en değerli 96. bankası unvanını alırken, 2013'te 10 basamak birden yükselerek, dünyanın en değerli 86. bankası oldu. Akbank'ın marka değeri araştırmada, 2 milyar 121 milyon dolar olarak belirlendi.

İş Bankası ise Türkiye'nin ikinci, dünyanın ise 89. değerli bankası oldu. 2 milyar 61 milyon dolarlık marka değerine sahip olan İş Bankası, geçen yıl 98. sırada yer alırken, bu yıl listede 9 basamak yükselmiş oldu. 

Akbank ve İş Bankası'nı sırasıyla, listede 110. sırada Garanti, 135. sırada Yapı Kredi, 139. sırada Halkbank, 159. sırada Vakıfbank, 295. sırada Finansbank, 307. sırada Denizbank, 390. sırada TEB ve 475. sırada olan Bank Asya izledi.

Listedeki Türk bankalarının marka değeri toplamı 10 milyar dolar

Araştırmaya göre, Garanti Bankası'nın marka değeri 1 milyar 579 milyon dolar, Yapı Kredi'nin marka değeri 1 milyar 117 milyon dolar, Halkbank'ın marka değeri 1 milyar 63 milyon dolar,Vakıfbank'ın marka değeri 829 milyon dolar, Finansbank'ın marka değeri 325 milyon dolar, Denizbank'ın marka değeri 301 milyon dolar, TEB'in marka değeri 217 milyon dolar ve Bank Asya'nın marka değeri 154 milyon dolar olarak belirlendi. 

Böylece en değerli 500 bankanın yer aldığı listedeki Türk bankalarının toplam marka değeri yaklaşık 10 milyar dolar oldu.


Türkiye, BRIC ülkelerinin gerisinde

Türkiye'nin BRIC ülkeleriyle kıyaslandığı araştırmaya göre, Türk bankalarının marka değerlerinin toplamı, söz konusu ülkelerin bankalarının gerisinde kaldı.

En değerli 500 banka listesine Çin'den 23 banka girerken, bu bankaların toplam değeri 96 milyar dolar oldu. 

Brezilya'dan listeye giren 8 bankanın toplam değeri 38 milyar dolar, Rusya'nın 8 bankasının toplam değeri 20 milyar dolar, Hindistan'ın 20 bankasının toplam marka değeri ise 14,5 milyar dolar oldu.

"Türk bankacılığı büyümesini sürdürürken karlılığın da artırdı"

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Türk bankacılığının 2012 yılında başarılı bir performans sergilediğini ve büyümesini sürdürürken karlılığını da artırdığını söyledi. 

Bu başarının marka değerlerine de yansıdığını vurgulayan İlgüner, "Ayrıca, azalan cari açık ve ülke kredi notunda artış, bankacılık sektörünü olumlu yönde etkilemiştir" dedi. 

İngiliz bankaları hem değer hem de itibar kaybetti

Brand Finance CEO'su David Haigh ise, "Bu yılın sonuçları dünya bankacılık krizinin etkisini yitirmeye başladığını göstermektedir. Ancak 2012, İngiliz bankalarının hem değer hem de itibar kaybettiği bir yıl olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. 

Dünyanın en değerli 20 bankası

Banka Marka Değeri (milyon dolar) Ülke
1 WELLS FARGO 26,044 ABD
2 CHASE 23,408 ABD
HSBC 22,865 İngiltere
4 BANK OF AMERICA 22,397 ABD
5 CITI 21,677 ABD
SANTANDER 20,119 İspanya
7 ICBC 19,820 Çin
8 AMERICAN EXPRESS 19,004 ABD
9 BNP PARIBAS 18,573 Fransa
10 CHINA CONSTRUCTION BANK 16,949 Çin
11 AGRICULTURAL BANK OF CHINA 15,967 Çin
12 DEUTSCHE BANK 14,572 Almanya
13 SBERBANK 14,160 Rusya
14 BANK OF CHINA 14,145 Çin
15 J. P. MORGAN 13,775 ABD
16 BRADESCO 13,610 Brezilya
17 BARCLAYS 13,436 İngiltere
18 ITAU 12,442 Brezilya
19 BANK OF TOKYO 11,596 Japonya
20 TORONTO DOMINION BANK 10,401 Kanada

Türkiye'nin en değerli 10 bankası

Banka Marka Değeri (milyon dolar) Sıra 2013 Sıra 2012
AKBANK 2,121 86 96
İŞ BANKASI 2,061 89 98
GARANTİ 1,579 110 104
YAPI KREDİ 1,117 135 123
HALKBANK 1,063 139 145
VAKIFBANK 829 159 156
FİNANSBANK 325 295 244
DENİZBANK 301 307 286
TEB 217 390 --
BANK ASYA 154 475 --

BRIC ülkeleri ile Türkiye karşılaştırması

Ülke Listedeki Marka Sayısı Toplam Değer (dolar)
Çin 23 96 milyar
Brezilya 8 38 milyar
Rusya 8 20 milyar
Hindistan 20 14,5 milyar
Türkiye 10 10 milyar

Araştırmanın diğer sonuçları, 14 Şubat'ta gerçekleştirilecek "The Banker/Brand Finance Banking 500 Forum"unda açıklanacak.